Valahogy a mostani viharos időjárásban megcsaphatott a nyár szele, ugyanis meglehetősen görögös hangulatba kerültem. Alapból imádom a könnyű, mediterrán ízeket, így viszonylag gyakran főzök ilyen jellegű ételeket. Nem megterhelőek a gyomornak, tele vannak friss fűszerekkel és zöldségekkel, egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek!
A következő receptet dedikálnám minden húsimádónak, diétázónak és azoknak, akik már unják a szokványos jó magyar fasírtot! :)
Hozzávalók : (kb. 15 húgolyóhoz)
50 dkg darált hús (pulyka, sertés, marha, mindegy)
4 evőkanál zabkorpa / darált zabpehely
2 db kisebb tojás
fél fej apróra vágott lilahagyma
kb 4 evőkanál paradicsompüré
1 gerezd fokhagyma
Fűszerek: só, feketebors, friss petrezselyem, oregano, kevés curry, majoranna
kb 5 dkg feta / krémfehér sajt
Az elkészítés piszok egyszerű, gyakorlatilag a sajton kívül minden hozzávalót alaposan összegyúrunk, majd enyhén vizes kézzel golyókat formázunk belőle és a közepébe elrejtünk egy kisebb kocka sajtot. Ezt követően sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a húslabdákat és olaj nélkül (esetleg enyhén megkenhetjük olajjal vagy mehet rá egy kevés olajspray). Kb 15-20 percen belül aranybarnára sülnek!
A tzatziki személyes kedvencem, hűsít, frissít, és feldobja a legunalmasabb ételeket is! :) Nem kell hozzá más csak egy lereszelt kígyóuborka, 1 nagyobb doboz natúr joghurt, 2 közepes gerezd fokhagyma és 1 pici só. Összekeverjük, hűtőbe tesszük, majd jóízűen elfogyasztjuk! :)
A bulgurt korábbi posztban már bemutattam, fenomenális köret, főzés nélkül is elkészíthető - elég csupán egy kis tálba tenni, forró vízzel felönteni és letakarva, 20 perc alatt megpuhul! Megbolondíthatjuk egy kis metélőhagymával, zöldfűszerekkel, borssal, biovegetával, gyakorlatilag bármivel!