Nos hát ez a recept elég vicces körülményen között született meg a fejemben... Tudni kell ugyanis, hogy a drága párom nincs túlzottan oda az általa "fura zöldség" kategóriába sorolt ételekkel. Ilyen például a brokkoli, a padlizsán, az avokádó, a cékla és persze a cukkini is. (Na jó, a védelmére kelek, ugyanis az elmúlt években óriási fejlődésen ment át és az előbb felsoroltak közül jó párat már jó ízűen elfogyaszt :P )
No de miért is jó a cukkini? Piszok egyszerű bánni vele, nagyon hamar megpuhul főzés közben. NEM MELLESLEG alacsony a kalóriatartalma, tele van jótékony vitaminokkal (A és B-vitamin, foszfor), gyakorlatilag koleszterinmentes, karbantartja a szívet és küzd az érelmeszesedés ellen.
Ennyi marketing után, jöhet a recept! ;-) (hozzáteszem, a párom nem jött rá elsőre, hogy cukkinit eszik - tehát nyugodtan tesztelhetitek a húsimádó férfiakon, a hagyományos magyar konyha szerelmesein és nem utolsó sorban a gyerekeken!)
RECEPT:
4 db közepes cukkinit és 1 közepes burgonyát meghámozunk és lereszelünk, majd kevés sóval megszórva állni hagyjuk. Néhány perc múlva kinyomkodjuk a levét, a zöldségekhez hozzákeverünk 20 dkg nagyszemű zabpelyhet, 2 tojást, sót, borsot, zöldfűszereket (bazsalikom, oregano, metélőhagyma, csemegehagyma) és természetesen - ízlés szerint - fokhagymát. Megint hagyjuk pár percig állni, hogy összeérjenek az ízek, majd evőkanállal kisebb halmokat helyezünk a kiolajozott serpenyőbe és lepényt formázunk. Néhány perc alatt aranybarna lesz és készre is sül.
A mártogatóshoz nem kell más csak joghurt/tejföl, metélőhagyma, kevés fokhagyma, pici só, és fehér bors.