Előre szólok, ez bizony egy rendhagyó post lesz, de természetesen nem maradtok recept nélkül! :) Szimplán csak annyi pozitív élmény ért egy nap leforgása alatt, hogy muszáj vagyok megosztani mindenkivel.
Imádok főzni, ezt tudjuk... ennél jobban már csak azt, amikor az utolsó falatig elpusztítják a főztömet, miközben szuper emberek vesznek körül, és nem mellesleg el is ismerik a munkám gyümölcsét, vagyis jelenesetben gulyását :-)
Október 5-én egy új kezdeményezés keretein belül szervezték meg az 1. Pillangó Fesztivált kicsiny lakótelepünkön, a zuglói Pillangó Parkban. A célja elsősorban az volt, hogy kicsit összekovácsolja a többgenerációs közösséget a panelrengetegben és színes programokkal tarkítsa az eleinte borús vasárnapi napot. Volt itt minden; gyermekprogramok, gólyalábasok, egészségsátor, süti- és természetesen főzőverseny is.
Bevallom, eleinte szkeptikusan álltam a fesztiválhoz, hiszen olyan sok mogorva, köszönni nem képes emberrel találkozni a szürke hétköznapokon a lépcsőházban és környéken. Ez a vasárnap azonban eloszlatta az összes korábbi általánosításomat és rá kellett jönnöm, hogy az eddig kicsit körülményesnek gondolt idősebb korosztály igazából óriási és igenis képes a közösségépítésre :)
Kezdjük például Gyuri Bácsival a 16-os lépcsőházból, aki néhány óra leforgása alatt a "fogadott nagypapánk" és "pertu cimboránk" lett, holott eleinte csak a tűzgyújtásban segédkezett, látván a bénázásunkat a főzőverseny kezdetekor. Ezúton is köszönünk neki mindent és pusziljuk a "fogadott nagymamát" is! :-)
Vagy ott vannak a mosolygós nénik a környező házakból, akik kedves szavakkal illették a gulyásunkat, holott soha életükben nem hallottak még a csicseriborsóról, és akik megjegyezték, kedvelik a "jófej és kedves fiatalokat" - ezek lennénk mi, srácok! :-)
Innen üdvözlöm továbbá a nénit, aki több éve áttért a paleo táplálkozásra és örömmel olvasgatja majd a blogomat :-) És a hölgyet, aki korábban csak Afrikában találkozott a csicseriborsóval! :-)
Nem mehetek el szó nélkül a szomszédos főzőstand mellett...a Mákvirág Étterem csapata és séfük, Horváth Miklós folyamatosan gondoskodott a szakmai és "lélekmelengető" jótanácsokról. Remélem, ígéretükhöz híven tényleg látni fogom az étlapon a következőt: "Csicseriborsó gulyás Netti módra". Ellenőrizni fogom! :-)
Köszönet továbbá a rendezvény szervezőinek és lebonyolítóinak, akik lehetővé tették mindezt! Valamint Klausmann Viktornak is, amiért végig töretlen jókedvvel tudósított az ételkészítés folyamatairól és népszerűsítette a blogomat a nap folyamán :-) Innen üzenem neki:"NeTTiegeszsegkonyhaja.blog.hu!":-)
És végül, de nem utolsó sorban nagy-nagy pacsi a barátaimnak, akik lelkesen segédkeztek az előkészületekben (Szilvus, puszillak), a gulyás elfogyasztásában, a díjátadás izgalmaiban és végül az örömben :) Boo Gábor, Szilvus, Atis, Mesi, Györgyi, Emil, Kata - hamarosan felavatjuk a nyereményeket, vendégeim vagytok valamilyen szuper finom sütire! :-)))
És az érzelgős sorok után jöjjön a recept, hiszen mindenki erre kíváncsi igazából :-)
Hozzávalók (egy kb 24L-es bográcshoz)
4 kg marhalábszár vagy sertéslapocka
20 dkg sertészsír
80 dkg vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
1 kg burgonya
1 kg csicseriborsó (lehetőleg konzerves, amit nem kell előkészíteni – ha nincs, akkor jó a száraz is, ezt főzés előtt kb 24 órán át hideg vízben kell áztatni, de még így is sokáig tart, amíg megpuhul)
5 nagy szál sárgarépa
5 szál fehérrépa
3 db paradicsom
3 db tv paprika
1 db zeller (szárral együtt)
1 nagy csokor petrezselyem
6 evőkanál pirospaprika
3 kávéskanál őrölt kömény
8 db babérlevél
só (ízlés szerint)
Őrölt feketebors
1 kisebb gulyáskrém
Elkészítés:
A felolvasztott zsírra halmozzuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítjuk. Ekkor kerül rá a fűszerpaprika, melyet pár másodpercnyi piritás után kb 2 dl víz követ, mindezt azért, hogy meg ne égjen a paprika - különben kesernyés lesz. Amint elkezd rotyogni a paprikás hagymás lé, hozzáadjuk a kb 3 cm-es kockára vágott húst, enyhén sózzuk, borsozzuk, valamit hozzáadjuk a tubusos gulyáskrémet, az őrölt köményt, a babérlevelet, a héjától megpucolt, apróra vágott paradicsomot és a felkarikázott paprikákat (illetve az előző nap beáztatott csicseriborsót, ha nem kaptunk konzerveset). Ismét felöntjük egy kevés vízzel, éppen csak annyival, hogy ellepje a húst, majd lefedve pároljuk kb 60 percig. Ha kezd puhulni a hús, hozzáadjuk a felkarikázott répát, fehérrépát, a kockára vágott zellert és a burgonyát, valamint a megpucolt és félbevágott fokhagymagerezdeket, a petrezselyem- és a zellerzöldet és ismét felöntjük vízzel és kb 45-60 perc alatt készre főzzük. A főzés utolsó 10 percében adjuk csak hozzá a csicseriborsót.