Karácsonyi receptekből és zabpehelyből sosem elég! :) Ma már készült sajtos zabtallér, tehát úgy illik, hogy ennek elkészüljön az édes változata is... jelen esetben az almás-fahéjas zabfalat!
Mindenkire egyénre szabva teheti bele a számára megfelelő "cukorpótlót". Én ezúttal a Dia-Wellness "Negyedannyi-ugyanannyit" termékét használtam. Amiből - mint a neve is mutatja - negyedannyi is elég, mint az eredeti receptben szereplő mennyiség.
Hozzávalók:
- 10 dkg teljeskiőrlésű liszt
- 25 dkg zabpehely
- 10 dkg vaj
- 1 közepes alma lereszelve
- 1,5 dkg xilit // vagy egy evőkanál DW negyedannyi-ugyanannyi.
- kókuszreszelék (opcionális)
- Kb. 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 dl sovány tej
- 2 db tojás
- Ízlés szerint fahéj, szegfűszeg // durván 1 evőkanálnyi mézessüti fűszerkeverék.
A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk az almát, a tojást és a tejet. Külön összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a "cukrot", a szódabikarbónát és a karácsonyi fűszereket. Ezután alaposan összegyúrjuk a két masszát. 200 fokos sütőbe és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kézzel formázott tallérokat, majd kb 15-20 perc alatt készre, pirosra sütjük.
A receptből kb 30 db kókusz tallér lesz.