A történet ott kezdődik, hogy imádjuk a Paprika TV-t, azon belül pedig Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Anne Burrell és Lorraine Pascale műsorait. Konkrétan képesek vagyunk a párommal hajnal 3-ig is bámulni a jobbnál-jobb séfeket, ötleteket, recepteket - különösképp Jamie Oliver gyorsan, egyszerűen és mesterien összedobott remekművei voltak ránk nagy hatással. Ezúttal az egyik "30 perces kajáját" szemeltük ki... én személy szerint odavagyok ezért a színkavalkádért, az ízorgiáról - amiért az enyhén pikáns chili, a savanykás lime és a friss petrezselyem gondoskodik - nem is beszélve! :-)
Az édesburgonya - azon túl hogy egészséges - rendkívül jól hasznosítható sütve, főzve, pürésítve, édességekbe. Íze leginkább a sütőtökére hasonlít, így nagyon jól harmonizál a kókusszal, chilivel, gyömbérrel, lime-mal és a fahéjjal is. Bár magas a szénhidráttartalma, a glikémiás indexe alacsony, így fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják. Ezentúl tele van fehérjével, A-, B- és C-vitaminnal és állítólag daganatmegelőző hatással és fiatalságmegőrző hatással bír, szóval hajrá-hajrá, tessék fogyasztani! :-)
Lazac helyett nyugodtan használhatunk bármilyen más halat vagy húst, ez a köret garantáltan feldob bármilyen unalmas ételt... TÉNYLEG! :)
Hozzávalók (2 személyre):
kb 50 dkg édesburgonya
1 lime (zöldcitrom)
egy marék petrezselyem
friss chili (ízlés szerint)
2 szelet lazac / csirkemell
fűszerek (bazsalikom, fokhagyma, bors, só, vagy bármi ami szimpatikus)
olivaolaj / kókuszzsír a sütéshez és a püréhez
Elkészítés:
Az édesburgonyát megpucoljuk, majd kb. 2 cm-s kockákra vágjuk, megmossuk és egy hőálló tálba halmozzuk. Ezt követően meglocsoljuk 1-2 evőkanálnyi olivaolajjal és közédobjuk a 4 cikkbe vágott lime-ot (FIGYELEM, előtte reszeljük le a héját, mert az kiváló a lazac és a hús ízesítésére). Ezután nincs más dolgunk, mint lefedni folpack-kal és irány a mikró kb 15-20 percre.
Amíg párolódik az édesburgonya, elkészítjük ízlés szerint a lazacot / csirkemellet. Pácoljuk be tetszőleges fűszerekkel - én a halhoz olivaolajat, sót, frissen őrölt borsot, lime héjat, és icipici zöldfűszeres halas fűszersót használtam. Ha bőrös lazaccal van dolgunk, akkor érdemes azzal a felével kezdenünk és először azt pirítani, hogy jó ropogós "haltepertőt" kapjunk, majd időnként megforgatva aranybarnára sütjük minden oldalát.
Ha kész az édesburgonya, megválunk a fóliától és chilivel, petrezselyemmel, pici sóval ízesítve pürésítjük.
Isteni, mesés, csodálatos, egyebet nem tudok erről mondani! :)))