A minap egy érdekes "újdonsággal" dobtam fel a az egészséges köretek listáját, ugyanis a szüleim ráleltek egy főzőműsorban a fehérjében, aminosavban és rostokban gazdag, de zsírszegény köretre. Ez nem más, mint a vadrizs, mely valójában nem is egy rizsfajta, hanem egy fűféle termése. Mivel rendkívül intenzív az íze, így általában más rizsfélékkel, gabonákkal szokás összekeverni. Mint a valódi rizs, a vadrizs sem tartalmaz glutént, viszont megtalálható benne a kálium és a foszfor.
Az új információn felbuzdulva az ősök segítségére siettem és összedobtam egy igazán finom, tápláló, ugyanakkor egészséges egytálételt, hát így született meg a vadriz(s)ottó.
Hozzávalók (kb 4 adaghoz):
50 dkg csirkemell (felkockázva)
2 csomag Riceland vadrizs+hosszúszemű rizs
1 közepes cukkini
1 kisebb kaliforniai paprika
25 dkg párolt zöldség
fokhagyma
póré-/ csemegehagyma
fűszerek tetszés szerint (grillfűszer, rozmaring, petrezselyem, bazsalikom, oregano, só, bors)
Elkészítés
Leírás szerint kifőzöm a rizst, majd félreteszem, amíg elkeszül a hús és a zöldségek. Kissé előpárolom a mirelit zöldséget, csak annyira, hogy ropogós legyen (és lehetőleg ne a jég miatt :P). Kevés olivaolajon elkezdem pirítani a csirkemellett, hozzáadom a hagymákat és a fűszereket, majd amikor félig megpuhult hozzákeverem a cukkinit, a kaliforniai paprikát, és a félkész zöldségkeveréket. Kb 10 percig együtt párolom a húst a zöldségekkel, majd miután megpuhult, összekeverem a rizzsel.
Jó étvágyat hozzá! :)